Existențialism II: Moartea lui Dumnezeu pt. 1 (Nietzsche)
09/04/2019
+detalii
Cam din secolul 18 încoace, rolul religiei a scăzut considerabil, lumea nu mai crede în Dumnezeu ca înainte, însă suntem noi oare conștienți de consecințele acestei schimbări în valorile noastre? Nietzsche a spus că nu, noi nici nu înțelegem pe deplin ce înseamnă Moartea lui Dumnezeu.
Nietzsche fost un diagnostician al nihilismului, ci nu un propunător. El a analizat minuțios psihologia modernă umană și a încercat să pună o bază pentru noi valori pozitive. Cât de bine i-a reușit lui asta? Ar fi oare posibil să afirmi valori morale fără vreo autoritate externă? De unde au venit noțiunile de bine și rău? O fi ele ghidate de ordinea cosmică? Ori sunt niște invenții deștepte ale omului pentru a potoli anxietatea care reiese din lipsa de sens al Universului?
Ce înseamnă să fii „super-om”? Care sunt cele 3 etape de dezvoltare a individului?
Nietzsche a vorbit despre toate aceste lucruri în stilul său distinct—plin de ironie, aforisme, și profunzime. El e o persoană complexă, având critici, la fel ca și admiratori. Numit de alții ca cel mai profund filosof, cel mai adolescentin, cel mai controversat, cel mai poetic, cel mai nedemocratic.
Una e cert: e un filosof care te scutură din apatie și are potențialul să te provoace să-ți reconsideri întregul sistem de gândire.
Secțiuni cronologice:
0:00 — Ce este Moartea lui Dumnezeu?
11:20 — Voința de Putere și Reapariția Veșnică
30:19 — Anti-Darwin
34:18 — Ubermensch sau „super-omul”
45:47 — Zarathustra (Originea Binelui și Răului)
55:16 — Ubermensch: cele 3 etape de dezvoltare ale individului
1:21:15 — Recepția lui Nietzsche
1:25:50 — Critica Creștinismului
1:29:34 — Apollo vs Dionis
1:35:37 — Concluzia
Surse: Philosophy Now, Partially Examined Life, Wikipedia, Internet Encyclopedia of Philosophy, Philosophize this! podcast.
Cărți menționate de-ale lui Nietzsche: Știința Voioasă, Așa Grăita Zaratustra, Nașterea Tragediei, Dincolo De Bine și Rău.
Video-uri introductive despre Nietzsche: