Episodul 9

Existențialism II: Moartea lui Dumnezeu pt. 2 (Nietzsche vs Dostoievski)
28/09/2019

+detalii

În episodul precedent, Nietzsche declarase că “Dumnezeu e mort” și că “noi toți suntem ucigașii lui.” Însă ar fi asta o concluzie definitivă despre secularizarea societății moderne? Cum ne mișcăm înainte? Cât de radicală trebuie să fie această “transvaluare a valorilor”? Putem păstra ceva din morala Creștină, ori e mai “rațional” să începem de la început? Care sunt consecințele acestor încercări de a ne crea propriile valori din abisul nihilismului?

Dacă Dumnezeu e just și binevoitor, atunci de ce omul în genere a fost pus să sufere?

În ceea ce privește „Moartea lui Dumnezeu”, sunt încă multe lucruri de discutat. Marele scriitor rus Feodor Dostoievski, deși era acord că dogma Creștină a fost învinsă de intelectul uman, totuși ar fi avut câteva obiecții cruciale la încercarea lui Nietzsche de ași crea propriile valori. Aceste obiecții le putem observa în nuvelele lui, în particular „Frații Karamazov” și „Crima și Pedeapsa”. Problema moralității moderne de fapt e încă mai gravă și complexă decât pare la prima vedere.

Deși Nietzsche și Dostoievski aveau perspective diferite, ei totuși aveau și viziuni comune, în special, ambii au prezis profetic nihilismul și regimurile totalitariste care vor ieși la iveală în secolul XX (ex: Fascismul, Comunismul).

În esență, în Nietzche și în Dostoievski avem două tabere de gândire: Prima crede că din această prăpastie nihilistă e posibil să-ți afirmi valori noi și ca rezultat să depășești acel nihilism inițial, evoluând într-o stare etică și spirituală mai avansată. Iar a doua tabără concluzionează că nihilismul, precipitat de Moartea lui Dumnezeu, e baza necesară pe care se află toate gândurile lui Nietzsche, adică nihilismul și căutarea valorilor noi sunt chestii ce NU pot fi separate vreodată, și respectiv, omul, după natura și limitele sale biologice, e incapabil să se autodepășească așa cum a sperat Nietzsche.

Ca să înțelegem diferențele între aceste două viziuni, e nevoie de o analiză și juxtapunere minuțioasă. Anume asta și voi întreprinde în acest episod.


0:00 Introducere

8:28 Creștinismul și problemele sale (Jordan Peterson)

46:03 Pierderea moralității Occidentale

52:22 Nihilism activ vs nihilism pasiv

54:12 Dostoievski vs Nietzsche (în multe, multe...detalii)

2:01:34 Tirania moralității în viziunea lui Nietzsche

2:10:32 Evoluția lui Darwin și interpretarea greșită a lui Nietzsche

2:23:02 Concluzia

2:27:56 Moartea Dumnezeilor


Surse: Frații Karamazov (Dostoievski), Dincolo De Bine și Rău (Nietzsche), Genealogia Moralității (Nietzsche), 12 Reguli Pentru Viață (Jordan Peterson), academyofideas.com, theschooloflife.com, salvomag.com, YouTube, Wikipedia, Internet Encyclopedia of Philosophy (iep.utm.edu), Stanford Encyclopedia of Philosophy (plato.stanford.edu), philosophymajor.wordpress.com, Sea of Faith (BBC, Don Cupitt)


Muzica de la sfârșit:

Slow Meadow – Absence

Sleeping At Last – Atlas: Hearing

Johann Johannsson – The Rocket Builder

They Dream By Day – Birdsong


Video:

Interviul lui „Dostoyevsky” (BBC)

„Omul nebun”, Așa Grăita Zarathustra, Nietzsche (BBC, Sea of Faith)


Instagram

Facebook

iTunes

YouTube