Libertatea și Etica Ambiguității (Simone de Beauvoir)

Punctul crucial al argumentului moral al lui de Beauvoir este următorul:

Libertatea noastră depinde de libertatea celorlalți. Pentru a fi mai autentici și liberi, trebuie să lucrăm pentru ca ceilalți oameni să fie mai liberi, prin urmare, nu trebuie să tratăm alți oameni ca lucruri.

Acesta este un pas enorm de la ideea inițială de libertate a lui Sartre. de Beauvoir abordează interconectarea ființelor umane, recunoscând că și libertatea noastră este interconectată. Libertatea devine nu doar o chestiune de autenticitate (adică crearea de sens pentru tine într-o lume fără sens), ci și o problemă de responsabilitate etică.

Scopul Vieții (Sartre vs Camus)

Aproximativ 13.8 miliarde de ani în urmă, o stare pe care o numim singularitate a stârnit golul. Este o stare în care legile fizicii așa cum le știm nu funcționează; stare care se presupune că a născut Universul. Odată cu aceasta, am obținut spațiu și timp, energie și materie, toate dansând și ciocnindu-se, deoarece totul a început să se extindă. Fiecare atom, fiecare stea, fiecare galaxie, fiecare planetă a fost împușcată din acel singur punct al infinitului…

5 Sfaturi Stoice Pentru O Viață Mai Bună

Scriitorul William Irvine argumentează că cea mai prețioasă tehnică din arsenalul psihologic al Stoicilor e o tactică pe care el o numește „vizualizarea negativă”. Ca într-adevăr să apreciezi ce îți este drag — ambele lucruri, materiale și sufletești — imaginează-ți viața fără ele.

Брат [1997]: o analiză filosofică

Брат, sau Fratele, e un film considerat astăzi legendar în cinematografia rusă și post-sovietică. E o ecranizare crudă și realistică a Rusiei anilor 90’, dar mai mult ca atât, e un comentariu asupra tensiunii între natura umană și mediul înconjurător…

Ambiția și Suferința (filosofia filmului Whiplash)

În filmul Whiplash, protagonistul Andrew Neiman e un tânăr obsedat de urmărirea sa de a deveni un muzician profesionist. El e extrem de pasionat de tobe și jazz, și obsesia lui e ecranizată chiar din primele cadre în care îl vedem rămânând după lecții să practice la tobe…

Nietzsche vs Dostoievski: Originea Binelui și Răului

Psihologic vorbind, există ceva intuitiv care ne atrage la dihotomii și dualități. Suntem o specie paradoxală: capabilă de acțiuni animalice, groaznice, incomparabile chiar și cu cele mai violente animale de pe această Planetă, dar în același timp având capacitatea de a analiza aceste acțiuni și de a reflecta asupra implicărilor morale…

Dostoievski și House M.D. — Ura și Minciuna Față De Sine

Dacă ai privit serialul “House M.D.”, păi o să-ți amintești de fraza deseori repetată de actorul principal, Hugh Laurie: “Everybody Lies” (Toți mint). În contextul acelui serial se avea în vedere că pacienții lui des mințeau despre istoria vieții lor și simptomele pe care le aveau, deoarece simțeau o jenă ori voiau să manipuleze impresia altor oameni despre sine, chiar dacă deseori mergea vorba de moartea și viața lor. Doctor House se lupta cu acest fapt prin sarcasm și o viziune extrem de cinică asupra naturei umane…