Epicureii: Primii liberali umaniști

La fel ca o mare parte a gândirii din secolul XX, filosofia lui Epicur era materialistă, în căutare de plăcere și nereligioasă. A fost prima filosofie de acest fel care a fost dezvoltată pe deplin din punct de vedere intelectual. Dintre filosofiile nou apărute în epoca elenistică, două s-au remarcat prin importanță și influență: epicureii și stoicii. Epicureismul a fost în mare parte creația unui singur gânditor, Epicur (341-270 î.e.n.), fiind în opoziție cu Stoicismul în Atena. Sensul modern al epicureului ca fiind un hedonist decăzut provine în principal dintr-o anecdotă calomnioasă pe care unul dintre stoici a povestit-o despre Epicur — că excesul de indulgență îl făcea să vomite de două ori pe zi (în mod ironic, mai târziu, acest obicei a putut fi atribuit întregii clase conducătoare din Roma imperială, care, cel puțin în teorie, promova principiile stoicismului). Diogenes Laertios face un portret mai blând, lăudându-l pe Epicur pentru prolixitatea sa (37 de cărți de filosofie naturală, din care nu s-a păstrat practic niciuna) și pentru abstinența sa. Ideea sa de fericire era libertatea față de toate dorințele și neliniștile, inclusiv față de ambiție și de posesiunile materiale. El învăța că zeii trăiau în intervalele vaste dintre un număr infinit de lumi și nu erau interesați de viața oamenilor.

Seneca, Nietzsche, Wittgenstein și Originea Postmodernismului

N-ar fi o hiperbolă să spunem că ne aflăm în mijlocul unei paradigme postmoderne, în care se contestă nu doar noțiunea de adevăr, ci și validitatea oricăror judecăți de valoare. Încă în secolul al XIX-lea Nietzsche punea la îndoială limbajul moral, atribuindu-l preferințelor ascunse ale autorului în locul judecății obiective a ceea ce este în afara minții lui. În Amurgul idolilor, german ul declară că „nu există eroare mai periculoasă decât ceea de a confunda între ele consecința și cauza”, e ceea ce el numea “pervertirea propriu-zisă a rațiunii”, atribuind-o, bineînțeles, “religiei” și “moralei” (p. 47)….

Scepticii: Primii relativiști

În sensul cel mai larg al cuvântului „scepticism” exista de multă vreme o anumită tradiție a acestuia în filosofia greacă. Xenofan spunea că, deși putem învăța întotdeauna mai mult decât știm, nu putem fi niciodată siguri că am ajuns la vreun adevăr final. Socrate a spus că singurul lucru pe care îl știa era că nu știa nimic. Cu toate acestea, Socrate credea cel puțin că cunoașterea este posibilă și, în plus, era înclinat să dobândească mai multe cunoștințe, în timp ce Xenofan credea că ne putem diminua gradul de ignoranță dacă depunem efort. Ambii au avut o atitudine pozitivă față de investigație și de posibilitatea învățării.

Cinicii: Cei care au renunțat la normele sociale

Cinicii au respins toate convențiile sociale. Au fost prima din cele patru școli majore de filosofie greacă care au apărut după căderea Atenei. Nu era o școală organizată, ci un grup liber, destul de divers, fără o filosofie sistematică complet elaborată, precum cele ale lui Platon sau Aristotel. Numele lor provine de la Diogene Cinicul, sau Diogene din Sinop (400 - 325 î.Hr.). "Cinic" înseamnă "asemănător câinelui", iar Diogenes și-a dobândit porecla fie pentru că a respins toate convențiile sociale și a trăit în mod deliberat în condiții primitive (într-un butoi, conform unor povești), fie din cauza spiritului său mușcător, satiric.

Aristotel: Investigatorul științelor și Logicianul

Aristotel a fost fondatorul unei abordări a filosofiei care începe de la observație și experiență, înainte de gândirea abstractă. Așa cum Platon fusese un elev al lui Socrate, tot așa Aristotel era un elev al lui Platon. Și Aristotel însuși a devenit tutorul lui Alexandru cel Mare, astfel făcând parte dintr-o succesiune intelectuală prin câteva generații de figuri istorice extraordinare. Cu 45 de ani mai tânăr decât profesorul său Platon, Aristotel a luat din studiile sale la Academie câteva preocupări și principii fundamentale pe care le-a dezvoltat în continuare: în mod crucial, ideea că logica este instrumentul prin care filosofii ar putea forma un sens coerent al universului și o preocupare cu problemele existenței și cunoașterii.

Platon: Lumea Umană și Lumea Abstractă

Există o zicală binecunoscută conform căreia întreaga filosofie occidentală este o serie de note de subsol la Platon. Acest lucru se datorează faptului că scrierile sale au stabilit o agendă pe care filosofia în ansamblu — și nu numai filosofia morală — a urmat-o aproximativ de atunci, în secolele 5 și 4 î.e.n.

Platon a fost primul filosof occidental lucrările căruia s-au păstrat intacte până acum. Mai mult, avem un motiv să credem că posedăm întreaga sa operă (aproape 30 de dialoguri), chiar mai mult de două milenii mai târziu. La fel ca și profesorul său Socrate, sunt mulți oameni care îl consideră cel mai mare filosof al tuturor timpurilor.

Kierkegaard, Wallace, Hitchens: despre limitele ironiei

Dacă în secolul XIX Nietzsche vorbea despre destrămarea valorilor creștine și necesitatea de a crea valori noi din abisul nihilist prin intermediul “voinței de putere”, atunci veacul contemporan poate fi caracterizat prin crearea valorilor noi prin intermediul a ceea ce eu numesc “voință de ironie”. Pe cât de serios era germanul în profeția sa—că ne așteaptă două secole de nihilism—, pe atât par să fie de neserioase încercările noastre de a crea ceva nou și pozitiv în cultura contemporană.

Ia, de exemplu, un film ironic care își bate joc de propriul format și încearcă să ademenească lumea să râdă de el și cu el. Acel film, într-un fel, recunoaște preventiv propriul eșec de a realiza ceva semnificativ. Niciun atac serios nu poate fi îndreptat spre el, deoarece el s-a autoironizat deja. Uneori, această autoironie devine un gen aparte de artă valoroasă, căpătând propria originalitate în proces.

Protestele din SUA și Manipularea Maselor

Ce se întâmplă acum în Statele Unite în urma omorului lui George Floyd e rezultatul a mai multor lucruri combinate haotic: brutalitatea poliției, rate de șomaj similare cu Marea criză economică din ’29 din cauza pandemiei de coronavirus, proteste pașnice dar și proteste violente instigate de oportuniști și organizații neo-marxiste ca Antifa, și amplificarea isteriei din cauza prejudiciilor politice din partea mass-mediei, astfel creând o dihotomie falsă de „noi vs voi”.

"Ciuma" lui Camus: pandemia și spiritul comunitar

E incredibil cât de mult o boală (mortalitatea căreia, la moment, e 4,5%, dar încă nu există teste suficiente) e capabilă să influențeze întregul Pământ în doar 3 luni; și nu e clar cu cât se va prelungi asta, unii experți mai optimiști spun că o să revenim la normalitate până la sfârșitul verii, dar majoritatea ajung la un consens că asta va dura în jur de un an și jumătate. Iar dacă e să vorbim de un vaccin (unul eficient), un potențial de al doilea val de infectare, și o eventuală revenire treptată la normalitate, asta poate fi minimum peste 2 ani.

Presocraticii: Apariția Gândirii Raționale

Cei mai timpurii filosofi din Occident, cei de înaintea lui Socrate, au produs teorii despre lume la o scară largă, unele dintre ele în mod evident greșite , dar unele destul de profunde pentru a avea influență până în zilele noastre.

Socrate: O Viață Examinată

Socrate (circa 470 î. e.n – 399 î. e.n), considerat de majoritatea lumii tatăl filosofiei Occidentale, a fost de fapt fondatorul filosofiei morale. El a stabilit, de asemenea, metoda de a încerca să ajungi la adevăr prin interogare persistentă (metoda socratică). Era o figură enigmatică, nu a scris nimic din învățăturile sale și este cunoscut mai ales prin relatările scriitorilor clasici, în special studenții săi Platon și Xenofon.

Muncă Profundă: cum să fii mai concentrat și productiv în era digitală

Muncă Profundă: Activități profesionale desfășurate într-o stare de concentrare fără distragere, care îți împing capacitățile cognitive la limita lor. Aceste eforturi creează o nouă valoare, îți îmbunătățesc abilitatea și sunt greu de replicat.

Libertatea și Etica Ambiguității (Simone de Beauvoir)

Punctul crucial al argumentului moral al lui de Beauvoir este următorul:

Libertatea noastră depinde de libertatea celorlalți. Pentru a fi mai autentici și liberi, trebuie să lucrăm pentru ca ceilalți oameni să fie mai liberi, prin urmare, nu trebuie să tratăm alți oameni ca lucruri.

Acesta este un pas enorm de la ideea inițială de libertate a lui Sartre. de Beauvoir abordează interconectarea ființelor umane, recunoscând că și libertatea noastră este interconectată. Libertatea devine nu doar o chestiune de autenticitate (adică crearea de sens pentru tine într-o lume fără sens), ci și o problemă de responsabilitate etică.

Scopul Vieții (Sartre vs Camus)

Aproximativ 13.8 miliarde de ani în urmă, o stare pe care o numim singularitate a stârnit golul. Este o stare în care legile fizicii așa cum le știm nu funcționează; stare care se presupune că a născut Universul. Odată cu aceasta, am obținut spațiu și timp, energie și materie, toate dansând și ciocnindu-se, deoarece totul a început să se extindă. Fiecare atom, fiecare stea, fiecare galaxie, fiecare planetă a fost împușcată din acel singur punct al infinitului…

5 Sfaturi Stoice Pentru O Viață Mai Bună

Scriitorul William Irvine argumentează că cea mai prețioasă tehnică din arsenalul psihologic al Stoicilor e o tactică pe care el o numește „vizualizarea negativă”. Ca într-adevăr să apreciezi ce îți este drag — ambele lucruri, materiale și sufletești — imaginează-ți viața fără ele.

Брат [1997]: o analiză filosofică

Брат, sau Fratele, e un film considerat astăzi legendar în cinematografia rusă și post-sovietică. E o ecranizare crudă și realistică a Rusiei anilor 90’, dar mai mult ca atât, e un comentariu asupra tensiunii între natura umană și mediul înconjurător…

Ambiția și Suferința (filosofia filmului Whiplash)

În filmul Whiplash, protagonistul Andrew Neiman e un tânăr obsedat de urmărirea sa de a deveni un muzician profesionist. El e extrem de pasionat de tobe și jazz, și obsesia lui e ecranizată chiar din primele cadre în care îl vedem rămânând după lecții să practice la tobe…

Nietzsche vs Dostoievski: Originea Binelui și Răului

Psihologic vorbind, există ceva intuitiv care ne atrage la dihotomii și dualități. Suntem o specie paradoxală: capabilă de acțiuni animalice, groaznice, incomparabile chiar și cu cele mai violente animale de pe această Planetă, dar în același timp având capacitatea de a analiza aceste acțiuni și de a reflecta asupra implicărilor morale…