45. Unchiul Vanea (Anton Cehov)

Salut,

Astăzi analizez o piesă de teatru scrisă de dramaturgul rus Anton Cehov în 1897: Unchiul Vanea. Recenzia de mai jos e destul de comprehensivă, am scris un scurt rezumat al ei înainte de a o analiza, puteți selecta ce să citiți.

Sau, dacă preferați să ascultați o discuție mai lejeră asupra piesei — înregistrată înainte de a scrie recenzia —, accesați întâlnirea din book club pe care am avut pe 3 februarie (1 oră lungime); acolo sunt primele impresii.

44. Iluminismul azi (Steven Pinker)

Noroc,

Recent am ascultat versiunea audio la cartea lui Steven Pinker din 2018, Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress. În recenzia de mai jos i-am adus câteva critici. Deși nu e o carte care mi-a plăcut mult, consider că e important să dezvoltăm deprinderea de a analiza informația cu care nu suntem 100% de acord. La urma urmei, puținelor cărți pe care le-am citit în viața mea le-aș da 5 din 5 (mai ales ce ține de non-ficțiune).

43. Oameni sărmani (Dostoievski)

Salut,

O lună-n urmă citisem Oameni sărmani de Dostoievski, primul lui roman scris în 1846. Vezi recenzia relativ scurtă mai jos. Iar dacă te interesează discuții adiționale despre carte, ascultă înregistrarea din cadrul clubului de cărți. Poți participa la discuțiile viitoare (și să votezi cartea) intrând pe serverul comunității noastre pe Discord.

P.S. Sper să reîntorc regularitatea acestui newsletter, dar nici nu vreau să fac spam că și așa toți îs sătui de emailuri. Ce spuneți să fie odată-n lună?

42. Maestrul și Margarita (Bulgakov)

Salut,

Demuuuuult n-am mai scris în acest newsletter, probabil de vreun an. În fine, eram relativ activ pe YouTube, dar am avut și o pauză lungă la începutul anului. Într-o lume ideală aș vrea să reînvii acest newsletter, dar nu promit, căci deja am multe angajamente creative. În orice caz, mai jos găsești recenzia mea de pe goodreads a celei mai faimoase cărți ale lui Bulgakov. Nu sunt necesar spoilere mari, așa că puteți citi recenzia măcar cu scopul de a vă trezi interesul de a citi cartea, iar dacă sunt ceva detalii, ele deja sunt cunoscute destul de bine în cultura generală (faptul că există un demon-motan gigantic și un diavol pe nume Woland, spre exemplu).

40. Biblioteca Babel (Jorge Luis Borges)

În acest email meditez asupra unei povești scurte scrise de favoritul meu Borges, despre care făcusem un video-eseu vreo 2 ani în urmă. Povestea-mi pare extrem de fascinantă, structura ei fiind un fel de parabolă care lasă un reziduu, un gust aparte după ce o citești. Impresiile mele le găsești mai jos în email, dar aș recomanda s-o citești întreagă aici, e scurtă.

39. Desființarea omului (C.S. Lewis)

Salut,

Long time no see! N-am dispărut nicăieri, dar am cam uitat de acest newsletter. Sper să-l reînvii, dar n-o să promit ca mai înainte căci nu se va adeveri.

Am postat recent un video-eseu la care am lucrat în ultimele luni:

C.S. Lewis: Desființarea omului

Iar recenzia la cartea (cu același nume) pe care e bazat video-eseul o găsești mai jos în email.

38. Minunata lume nouă (Aldous Huxley)

Salut,

Revin după o pauză lungă cu newsletterul. Aș vrea să spun că eram preocupat cu alte materiale — și e adevărat —, dar nu-mi place asemenea scuză. Am pierdut ritmul cu aceste scrisori și aș vrea să rectific asta (na, măcar o scrisoare în fiecare lună). Mai ales că am citit cărți la care încă nu am scris recenzii, deci material pentru newsletter este, dar lenea e cucoană mare :)

Dar să începem cu pași mici. Astăzi nu vă bombardez cu prea mult text (LOL, right). Va fi doar o recenzie a cărții Brave New World, care a și fost cartea care am citit-o și am discutat-o în cadrul book clubului de pe Patreon.

37. O lume fără social media: Jaron Lanier vs Cal Newport

Salut,

Deja sunteți peste 600 în această listă. Mereu visam ca greșelile mele gramaticale să fie văzute de sute de oameni :)

Astăzi newsletter-ul are o tematică anumită: dihotomia între fatalismul și minimalismul digital. Cât de gravă e manipularea comportamentului uman din partea rețelelor de socializare? E exagerat fatalismul în rândul unor experți? Ce “pierdem” noi odată cu ascensiunea smartphone-urilor?

Voi juxtapune două cărți cu viziuni puțin similare (scepticismul față de social media) dar care au diferențe importante, cea a lui Jaron Lanier — fatalistul — și cea a lui Cal Newport — minimalistul. Despre o altă carte a lui Newport am vorbit în episodul 12, dacă țineți minte. Recenziile la ambele cărți le găsești mai jos.

36. Caligula (Camus); Dialog despre religie (Schopenhauer, pt. 4)

Caligula, Albert Camus – după cererea unei urmăritoare, Denisa, am atras atenția la această piesă de teatru, pe care de fapt voiam s-o citesc / privesc de ceva timp, și uite că a venit momentul potrivit. Camus e unul din autorii mei preferați, așa că e doar plăcere pentru mine. Recenzia în română o găsești mai jos în email ;)

Eseuri și Aforisme, Arthur Schopenhauer (partea 4)
– după ce am făcut o pauză, continuăm cu disecarea minuțioasă a ideilor domnului “Shopping” — un mare controversat dar și un filosof care într-adevăr te pune pe gânduri, iar asta, in my book, e o trăsătură importantă când citești un autor. Astăzi analizăm “dialogul despre religie”, un text destul de fascinant. Îl găsești mai jos; iar dacă vrei să-ți reamintești de partea 3-a (cea mai controversată), click aici.

35. Kafka; Dostoievski; Hitchens

● Feodor Dostoievski: care este povara ta în viață? – un video-eseu pe care l-am postat două săptămâni în urmă, despre o idee centrală în nuvelele marelui scriitor rus.

● Lectură | Scrisoare către tata (Franz Kafka) – Citesc și discut lucrarea lui Kafka (în întregime) care explică multe despre copilăria lui și care implicit ne arată proveniența laitmotivelor din nuvelele sale.

Scrisoare către tata, Franz Kafka (recenzie) Aici găsești recenzia mea în scris al scrisorii (click pe link sau găsești textul mai jos în email).

Visul unui om ridicol, Feodor Dostoievski – “o poveste fantastică” (după cum notează însuși rusul) din jurnalul lui Dostoievski pe care-l citesc acum. Recenzia poveștii o găsești mai jos (sau click pe link).

Scrisori către un tânăr contrarian, Christopher Hitchens – recenzia mea a cărții pe care am introdus-o în email-ul precedent (textul în română îl găsești mai jos în email).

● Søren Kierkegaard and The Value of Despair – un video realizat de Academy of Ideas, despre valoarea “disperării existențiale descrisă de Kierkegaard—filosoful danez căruia i-am dedicat un podcast de mai mult de 3 ore vreo 2 ani în urmă.


34. Christopher Hitchens; Schopenhauer (partea 3); antidoturi pentru suferință

● Libertatea de Exprimare: Christopher Hitchens – Video-eseul la care am muncit mult timp, despre o temă foarte importantă și actuală. L-am publicat vreo săptămână-n urmă, dar cred că încă nu a scăzut din relevanță ;)

Scrisori către un tânăr contrarian, Christopher Hitchens
– prima impresie a cărții (textul îl găsești mai jos în email).

Eseuri și Aforisme, Arthur Schopenhauer (partea 3) – continuăm cu disecarea ideilor filosofului german. Textul îl găsești mai jos (partea 1 și partea 2 – click pentru linkuri).

● Why it’s so hard to be happy – Un video realizat de Better Ideas care cred că va fi util pentru unii din voi (nimic nou, dar e o reamintire bună).

● The Psychology of Joy – 3 Antidotes to Suffering – Un video realizat de Academy of Ideas (click pe denumire pentru a-l deschide).

33. Schopenhauer (partea 2); Episodul 13; Lovecraft

Eseuri și Aforisme, Arthur Schopenhauer (partea 2) – continuăm cu cartea lui Schopenhauer. În această parte discutăm despre imortalitatea sinelui, viața după moarte, conștiință și alte chestii mai abstracte (Partea 1 o găsești aici, dacă ai scăpat-o). Recenzia la partea 2-a e mai jos în email.

● Episodul 13 – Homo Aggressivus I: Instincte, Evoluție și Războaie – Mult așteptatul (cel puține pentru mine) episod, la care am muncit mult timp. Următoarele episoade din serie plănuiesc să le fac mai scurte, în afară de ultimul, care la fel va fi probabil lung. Voi vedea încă dacă voi reuși să sumarizez această carte într-o formă mai accesibilă. Asta e un challenge în sine—cartea e, într-adevăr, densă și plină de cercetări interesante.

● Lecturi horror (Halloween special) – Am decis (după o inspirație spontană) să fac o serie de câteva lecturi, în still horror, cu ocazia Halloween-ului. Nu e cazul că celebrez tare această sărbătoare, dar îmi pare o idee fun, ceva mai neobișnuit. Plus e motiv să-mi împărtășesc dragostea față de Lovecraft. Nu-i pentru toți, dar sper că sunt câțiva fani de “weird horror” printre voi :)

Până ce am postat 3 povești. Dar va fi încă una (favorita mea, “Call of Cthulhu”), pe care am vrut s-o postez pe 31, dar n-am reușit, așa că probabil o voi posta mâine.

Poftim cele 3:

Ilustrația din carte (27 min)
Culoarea din afara spațiului (1 oră și 36 min)
El (31 min)


● Lectură și Q&A | 21 de lecții pentru secolul XXI (pt. 3) – Democrația în era digitală – Aici găsești înregistrarea live-ului de sâmbătă. Vă mulțumesc tuturor care v-ați alăturat, mi-a fost interesant și întrebările au fost bune. O mică avertizare: sunetul la microfon era prea încet și din păcate am observat asta doar după ce am terminat live-ul. Data viitoare voi fi mai atent.

● How the "Greater Good" is Used as a Tool of Social Control un video realizat de Academy of Ideas, despre nevoia de a rămâne sceptic (într-o măsură rezonabilă) față de guverne în timpuri de incertitudine (adică, de pandemie).

32. Schopenhauer (partea 1); Nietzsche; Homo Aggressivus (preview)

Ce am învățat de la Friedrich Nietzsche – Datorită video-ului lui Bogdan Liviu mi-a venit spontan inspirația să-i fac un mic omagiu unuia din filosofii mei preferați, despre care deja am discutat în episodul 8, 9 și în câteva articole. E un video mai subiectiv și conversațional. Cred că e o introducere bună în gândirea lui Nietzsche, mai ales pentru cei ce vor să înțeleagă esența germanului dar se simt intimidați de cărțile lui.

Psihologia omului carnivor și Canibalismul (Hommo Aggressivus - preview) – Dacă tot mă simt vinovat că n-am înregistrat încă episodul 13, am ales să mai procrastinez prin a face un video-preview în care discut un capitol din carte, care conține niște teze centrale (+ sunt niște statistici interesante despre canibalism și genocide, yay!)

Eseuri și Aforisme, Arthur Schopenhauer (partea 1)
– Am încercat s-o citesc câteva săptămâni în urmă, dacă vă amintiți, și m-am sustras cu altceva. Așa că o începem ca lumea de data aceasta. Inițial voiam s-o citesc de-a-ntregul și să-i fac o recenzie în acest email (cum o fac de obicei), dar cartea e atât de densă și variată în temele abordate că am socotit că e mai logic dacă fac câte o recenzie (mai detaliată) la fiecare parte (+ e un motiv să fiu mai consistent cu email-urile și o scuză să n-o citesc toată deodată). Prima impresie e “da! ăsta e tipul meu de filosof” după care apare “ăm...exagerezi oleacă, chill bro” (despre a 2-a parte în următorul email). Recenzia la prima parte o vezi mai jos.

Freedom vs. Force - The Individual and the State – un video realizat de favoritul meu, Academy of Ideas, despre antiteza între libertatea individului și forța statului. Cred că în timpurile când potențialul apariției autocrațiilor digitale (tehnocrațiilor) e iminent (China deja testează asta prin “social credit score”), asemenea temă e extrem de importantă. Plus merge vorba și de faptul că unele guverne își utilizează neglijent puterea căpătată în timpul pandemiei globale, pe care oamenii o acceptă și mai mult din cauza (normală) a fricii. Eu cred că scepticismul, în doze moderate, nu încurcă niciodată.

31. Roata plăcerilor (Valeriu Gherghel); Leo da Vinci și viața împlinită

Roata plăcerilor, Valeriu Gherghel – O carte care doream de mult s-o citesc. Un elogiu adus cărților, cititului, dar fără snobism. Gherghel e plin de umor, și asta mă atrage.

● Lectură | Roata plăcerilor – un mic update + o lectură / discuție (și bâlbâială)

● Escape Boredom – Leonardo da Vinci and a Guide to the Good Life un video realizat de Academy of Ideas despre obiceiuri sănătoase în munca noastră.

30. Calendarul înțelepciunii (Lev Tolstoi); Schopenhauer; Psihologia fericirii

Calendarul înțelepciunii, Lev Tolstoi – Peter Sekirin, traducătorul acestei cărți din rusă în engleză , a spus în introducere: “Aceasta a fost ultima lucrare importantă a lui Tolstoi. Odată cu ea, a împlinit un vis pe care îl hrănise de aproape cincisprezece ani, acela de ‘a colecta înțelepciunea secolelor într-o singură carte’ destinată publicului larg. Tolstoi a depus un efort imens în creația sa, pregătind trei ediții revizuite între 1904 și 1910. A fost lectura lui zilnică preferată, o carte la care s-ar întorcea în mod regulat pentru tot restul vieții.”

Eseuri și aforisme, Arthur Schopenhauer – prima impresie de la antologia ideilor centrale ale unui din cei mai pesimiști filosofi din istorie și, de asemenea, o demnă introducere în filosofia germanului care a fost îndrăgit și mai apoi urât de Friedrich Nietzsche.

What is Happiness? – un video-eseu de 46 minute realizat de unul din youtuberii mei preferați (Will Schoder). Omul luase o pauză de vreo 2 ani ca să citească și să cerceteze și video-ul ăsta e primul episod dintr-o serie de vreo 14 episoade pe care le-a anunțat. Mă inspiră asemenea creatori :)

29. Hruba și pendulul (Poe); Despre furie (Montaigne); Manipularea maselor

Protestele din SUA și Manipularea Maselor – am scris acest articol ceva timp în urmă și majoritatea predicțiilor mele s-au adeverit. SUA e și mai divizată, experimentul utopic cu abolirea poliției din CHAZ-ul din Seattle a fost un dezastru: câțiva oamenii au fost uciși și primarul a decis să-l desființeze doar atunci când protestatarii “pașnici” au venit la casa ei. Chicago a bătut recorduri la omucideri între afro-americani în timp ce retorica cu “defund the police” devine și mai populară în rândul activiștilor de extrema stângă.

Hruba și pendulul, Edgar Allan Poe – în original, “The Pit and the Pendulum”; o istorioară despre un prizonier al Inchiziției Spaniole. Recenzia în română o găsești mai jos.

Despre furie, Michel de Montaigne – un mic eseu al francezului despre...you guessed it, furie!

Edward Bernays and Group Psychology: Manipulating the Masses – un video mai vechi (dar relevant) realizat de Academy of Ideas despre ideile lui Edward Bernays—un pionier austro-american în domeniul relațiilor publice și al propagandei, considerat de istorici drept „părintele relațiilor publice”.

28. Regele Lear (Shakespeare); Despre memorie și reamintire (Aristotel)

Regele Lear, William Shakespeare – am finisat să citesc această tragedie, despre care v-am povestit primele impresii vreo 2 săptămâni în urmă. Mai jos am scris un rezumat și impresiile mele despre ea.

Despre memorie și reamintire, Aristotel – o lucrare în care filosoful grec încearcă să descrie natura memoriei și reamintirii și diferențele dintre ele. Recenzia în română am scris-o mai jos.

27. Fight Club (Palahniuk); Însemnări din subterană (Dostoievski)

Fight Club, Chuck Palahniuk  – Am ajuns să citesc și această nuvelă faimoasă, despre care mulți din noi am auzit din cauza filmului cu Brad Pitt și Edward Norton. Am rămas la fel de plăcut surprins în urma citirii ca și atunci când am vizionat filmul prima dată. Impresiile le găsești mai jos.

Însemnări din subterană, Fyodor Dostoyevsky – Am recitit această nuvelă scurtă a marelui scriitor rus. Când o citisem prima oară n-am reușit să scriu o recenzie, și deci astăzi rectific acest fapt.

26. Shakespeare; Neîncrederea în Sine; Loteria din Babilon (Borges)

Regele Lear, William Shakespeare – Hu, deci am ajuns și la Shakespeare! Îl citesc în original și deci pot confirma că limbajul e dificil, în mare parte din cauza arhaismelor, dar cartea pe care o citesc are notițe la fiecare pagină în care sunt explicate aceste arhaisme. N-am finisat-o încă (citit vreo 50%), dar prima impresie e chiar foarte pozitivă. Detalii vezi mai jos.

Neîncrederea în Sine: Jorge Luis Borges – un eseu video în care am încercat un format nou. Mi-a plăcut să lucrez la el și feedback-ul a fost în mare parte pozitiv — deci așteptați-vă la video-uri similare din când în când în vitor; am petrecut ceva timp la el (de la scriptare la filmare și la editare), probabil e scuza și dovada de ce am întârziat cu email-ul din această săptămână :)

Loteria din Babilon; Jorge Luis Borges – recenzia istorioarei scurte despre o loterie misterioasă din Babilon care cică ne-ar influența lumea până în zilele noastre. Universul este o întâmplare, un generator de lucruri, de circumstanțe, de soartă, de noroc, numește-l cum vrei—totul a început acolo, în Loteria Babilonului, inițiată de o „Companie” secretă; da, este o poveste foarte conspirativă și da, este minunată. (Linkul are recenzia mea în engleză, în română o găsiți mai jos)

Infinity according to Jorge Luis Borges un video realizat de TED-ed despre misteriozitatea scrisului lui Borges, care e socotit de mulți ca inventatorul stilului “magical realism”; video e scurt (4 minute) și are animații captivante.