25. Liber Arbitru (Harris); Tlön (Borges); Insomnia lui Cioran

Săptămâna asta am scris recenzii la două cărți și vă mai povestesc mai multe despre insomnia lui Cioran despre care am editat un video scurt ceva timp în urmă :)

Liber Arbitru, Sam Harris – recenzia cărții care încearcă să ne convingă că conceptul de “free will” e fals și că există consecințe pozitive în urma acestei realizări.

Tlön, Uqbar, Orbis Tertius; Jorge Luis Borges – recenzia istorioarei scurte în care Argentinianul Borges își imaginează o planetă în care “lumea nu este o conjuctură a obiectelor în spațiu, ci o serie eterogenă de acte independente.”

Emil Cioran, despre insomnie – Cioran la sigur nu-i un filosof tipic, și nici nu-i unul ce te umple cu optimism, din contra, e un cinic extrem și chiar aș spune un anti-filosof; cu toate acestea stilul lui îi confortează și îi captivează pe mulți cititori până în ziua de azi. Puțini filosofi sunt capabili să-ți accepte deprimarea și în același timp să te facă să râzi—poate doar Kafka s-ar compara cu el.

Life as a Quest – The Antidote to a Wasted Existence un video realizat de Academy of Ideas despre un exercițiu mental de a privi la viață ca la o aventură, și respectiv cum asemenea perspectivă ne afectează psihologia noastră.

24. Ce să faci în carantină; Jorge Luis Borges; Sam Harris

Things To Do During Quarantine, or How Not To Lose Your F*cking Mind – un articol mai cu umor pe care l-am scris recent. Îmi bat joc puțin de postările mele vechi de pe Facebook și vă dau niște sfaturi despre ocupații pe timpul carantinei (e un stil cu care experimentez în engleză și niște critică constructivă nu mi-ar încurca).

On Not Being Good Enough – Mulți din noi (cel puțin eu) avem mentalitatea ori deprinderea de a ne mustra pe noi înșine, crezând că nu suntem destul de buni, nu suntem compleți. În acest articol eu argumentez prin prisma vieții unui scriitor vestit din Argentina că de multe ori această senzație de “I’m not good enough yet” e o iluzie și perpetuând asemenea comportament intri într-un ciclu negativ. Probabil voi traduce acest articol în română și voi înregistra vocea peste o săptămână, dar nu știu dacă e nevoie. Dă-mi de știre dacă merită să-l traduc.

Free Will, Sam Harris
– prima impresie a cărții vestitului neurolog și producător de podcast, Sam Harris. În Free Will el discută despre conceptul de liberul arbitru, ar fi el o iluzie sau realitate?

The Importance of Dancing Like an Idiot un video realizat de The School Of Life despre importanța dansului “haotic” și potențialul lui de a ne transforma percepția despre viață și despre sinele nostru.

23. Hegel: o introducere; Kipling, Seneca

● DACĂ (If) – Rudyard Kipling – Un video scurt pe care l-am editat din cadrele filmelor lui Tarkovsky, Kurosawa, și Scorsese, cu poezia “If” a lui Kipling citită de Tom O’Bedlam.

Hegel: A Very Short Introduction, Peter Singer – Evaluarea mea a cărții care ne introduce în gândirea lui Hegel – considerat de mulți ca unul din cei mai dificili filosofi din istorie. Despre Hegel discutasem și în alt email vreo câteva luni în urmă.

● Life Is Not Short; We Just Waste Most of It - The Philosophy of Seneca un video realizat de Pursuit of Wonder despre efemeritatea vieții și cum percepția noastră despre ea depinde de cum utilizăm timpul pe acest Pământ.

22. Pandemia și spiritul comunitar; Gherghel; Litania lui Nashe; șocul modernității

● “Ciuma” lui Camus: pandemia și spiritul comunitar – am scris un articol în care fac tangențe între cartea lui Camus și pandemia covid-19.

Roata plăcerilor: de ce n-au iubit unii înțelepți cărțile, Valeriu Gherghel – prima impresie a cărții autorului român pe care îl urmăresc de vreo 2 luni pe blogul lui și pe facebook; are recenzii și postări interesante, îmi place în special umorul și ironia lui.

A Litany in Time of Plague, Thomas Nashe
– o poezie scurtă / o litanie în timpul “ciumei”; o meditație asupra mortalității omului.

● The Shock of Modernity un video realizat de Then & Now despre “șocul” care a venit odată cu industrializarea de la sfârșitul secolului 19. Mi s-a părut foarte captivant. Eu discutasem despre acest aspect istoric la începutul episodului 7.

21. Frică și Cutremur (Kierkegaard); "Oul" de Andy Weir; Tolstoi; alter ego

Frică și Cutremur, Søren Kierkegaard – evaluarea cărții în care existențialistul Kierkegaard (despre care am vorbit în episodul 7) dejghioacă psihologia și filosofia din istoria Biblică a lui Avraam și sacrificarea fiului său Isaac.

Oul, Andy Weir – evaluarea acestei istorii scurte și ironice despre mortalitate și sensul vieții.

Calendarul Înțelepciunii, Lev Tolstoi
– prima mea impresie a jurnalului marelui scriitor rus.

● Using a Second Self to Promote Self-Transformation un video realizat de Academy of Ideas despre cum să ne folosim un alter ego (sinele alternativ) pentru a promova auto-transformarea.

20. Presocraticii; Perla lui Steinbeck; Tăria mentală

Presocraticii: Apariția Gândirii Raționale – articolul la care am lucrat ultimele zile. E din seria Filosofie Succintă (deși e nevoie de vreo 26 minute pentru a-l citi—e un amalgam de mai multe articole într-unul) și e o introducere a unui grup de filosofi care au depus semințele științelor în Occident.

Perla, John Steinbeck – recenzia mea a unei istorioare scrise de americanul Steinbeck, fiind inspirată de o poveste din folclorul Mexican pe care el o auzise într-o vizită în localitatea La Paz în anii 1940.

● How to Fortify the Mind in Times of Crisis
– un video realizat de Academy of Ideas care ne oferă niște sugestii pentru a ne întări mintea în vremea crizei (evident că merge vorba despre coronavirus și carantină).

19. Ciuma; Ferma Animalelor; Nietzsche despre sec. XXI

Ciuma, Albert Camus – recenzia mea a nuvelei faimoase a francezului, care a primit premiul nobel în 1957.

Ferma Animalelor, George Orwell – recenzia mea a acestei satire politice care e de-a dreptul actuală și astăzi.

● What Would Nietzsche Think of 21st Century Society?
– un video realizat de Academy of Ideas care sumarizează niște idei de-ale lui Nietzsche despre psihologia oamenilor moderni, meditând asupra relevanței acestor idei în timpurile noastre.

18. Albert Camus; Agresivitatea; Coronavirus

Sper că ești ok. Toată panica în legătură cu coronavirusul n-are cum să nu mă alarmeze. O fi această panică exagerată? Nu putem ști. Doar timpul va arăta. Dar victime sunt, asta e cert. În acest timp plin de incertitudine ți-aș recomanda să revizitezi filosofia Stoicilor antici, care și ea a fost inițiată în timpuri de suferință și tumult, atunci când orașele-state Greci erau în mijlocul războaielor și Imperiul Roman era într-un proces de degradare. Am vorbit despre Stoici în episodul 5 și într-un articol.

17. Justiția și Ironia Ghilotinei

Justiția (Republica lui Platon) – am fost la o întâlnire a grupului de filosofie și am discutat despre ce este și ce nu este justiția, selectând citate de la Grecii și Romanii antici, în special Republica lui Platon. Rezumatul întâlnirii (cu link-uri la notițe) le găsiți mai jos.

● Ironia Ghilotinei: Netflix-ul neașteptat al Revoluției Franceze – am scris un articol despre istoria și originile bizare a pedepsei cu moartea cu ghilotina, care a fost un adevărat show pe timpul Revoluției Franceze.

16. Nietzsche; Jurnal Filozofic; Templul

Nietzsche și individul mare – am mai fost la o întâlnire a grupului de filosofie și am discutat despre controversatul Nietzsche, despre care vorbisem deja extensiv în episodul 8 și 9. Voi scrie rezumatul acelei intâlniri mai jos.

Dincolo de Bine și Rău, Friedrich Nietzsche – această carte a confirmat poziția lui Nietzsche ca cel mai important filosof european al epocii sale. Lucrarea respinge dramatic tradiția gândirii occidentale cu noțiunile sale de adevăr și de Dumnezeu, de bine și de rău. Primele mele impresii sunt mai jos în email.

Jurnal Filozofic, Constantin Noicaevaluarea cărții.

Templul (The Temple), H.P. Lovecraft - evaluarea acestei povești scurte despre o navă submarină în WW1 și echipajul german care-și “iese din minți.” Un fel de horror cu un pic de satiră.

15. Noica, Socrate; H.P. Lovecraft

● Socrate — O Viață Examinată – am început o serie nouă (Filosofie Succintă) în care treptat voi introduce principalii filosofi / curente filosofice din istorie. Am început cu faimosul Socrate (introducerea e scurtă—15 minute; peste câteva episoade în podcast îl voi introduce mai amănunțit).

Jurnal Filozofic, Constantin Noicacitesc acum această bijuterie și începe să-mi placă tot mai mult de Noica—un gânditor nuanțat și înțelegător, și deși nu-s de acord cu totul ce spune (asta se referă la orice filosof), mă face să stau ceva timp și să meditez asupra celor spuse—mi-amintește un pic de Nietzsche, doar că e mai religios și mai blând în expresie. Voi cita niște aforisme care m-au pus mai mult pe gânduri zilele ăstea.

14. Kierkegaard; Pushkin; Turgheniev

Kierkegaard despre “sinele autentic” – am mai fost la o întâlnire cu grupul de filosofie despre care am vorbit săptămâna trecută, și de data aceasta am discutat despre Kierkegaard, și mai exact, despre ideile lui despre viața autentică și viața religioasă. L-am criticat pe alocuri, iar în unele aspecte am fost de acord cu el. O să vă sumarizez discuția mai jos în acest email.

Prima Iubire (Первая любовь), Ivan Turgheniev – o istorioară despre prima dragoste a unui adolescent—fiind în mare parte autobiografică pentru Turgheniev.

Ruslan și Ludmila (Руслан и Людмила), Alexander Pushkinprima lucrare majoră publicată de marele scriitor rus. E o poveste despre eroul Ruslan care pleacă într-o aventură ca să-și salveze nevasta, Ludmila. E o poveste clasică care a inspirat și piese în muzica clasică și e bine cunoscută în folclorul rusesc.

13. Curajul; Hegel și tragedia greacă "Antigona"

● Întilnirea #1 - Virtuțile de bază: Curajul – Ce este curajul? Și poate mai important, cum să trăim curajos? În această întâlnire am folosit etica anticilor (Platon, Aristotel, Stoicii) pentru a ne întreba cum putem avea mai mult curaj în propriile noastre vieți aici și acum.

● Întâlnirea #2 - Antigona, Sofocle și Fenomenologia Spiritului, Hegel (dihotomia “femeie vs bărbat”; războiul sexelor) – Feminismul vs. Mișcarea drepturilor bărbaților—ne-ar conduce această dihotomie către distrugere? Potrivit lui Hegel, tocmai acest lucru s-a întâmplat cu lumea greacă a antichității. Când bărbatul și femeia nu au putut găsi un teren comun, un destin tragic a avut loc și a lăsat frumoasa ordine greacă în ruine. Pentru această întâlnire, noi ne-am referit la o secțiune din “Fenomenologia Spiritului” lui Hegel (aproximativ 20 de pagini). În ea filosoful german analizează tragedia greacă “Antigona” lui Sofocle (fiica lui Oedip).

12. R.U.R; Muncă profundă (articol); Dostoievski

* Muncă Profundă – versiunea text a episodului 12; foarte lung, dar și util celor interesați de neuroștiința și psihologia productivității. (puteți face multe notițe, yay!)
* R.U.R.:Rossum’s Universal Robots, Karel Čapek – o evaluare a cărții (scenariu pentru teatru)
* Dostoyevsky on Why There Are No Bad People – un articol fascinant de la Brain Pickings, în care e pusă în evidență compasiunea marelui scriitor rus față de om.

11. Episodul 12; Nebunia autoperfecționării; renunțarea la noutăți

* Episodul 12 – Muncă Profundă: cum să fii mai concentrat și productiv în era digitală (Cal Newport)

* Self-Improvement Is Driving Us Crazy – am scris un articol despre obsesia noastră cu autoperfecționarea, și de ce e nevoie să privim un pic mai pesimisit la această ocupație.

* Why You Should Quit The News – un articol (long read) scris de Mark Manson, care argumentează că noutățile sunt mai mult o sustragere și creează iluzia cunoștințelor—o părere care o împărtășesc de ceva timp. Recomand să-l citiți, e plin de umor și insight-uri.

10. Abatorul cinci; Roboții universali; Nietzsche despre idealuri

* Slaughterhouse-Five, Kurt Vonnegut – o evaluare a cărții
* R.U.R.: Rossum’s Universal Robots, Karel Čapek – introducerea în cartea care a popularizat cuvântul "robot" în literatură.
* Will to Power, Friedrich Nietzsche – citez un aforism în care filosoful discută despre scopul idealurilor umane.

6. Importanța Negativității; Lecții pentru sec. 21; Gilgamesh

* Stand Firm, Svend Brinkmanm – o evaluare a cărții (despre nevoia Stoicismului ca antidot la lumea psihologiei pozitive; importanța negativității)

* 21 Lessons for the 21st Century, Yuval Noah Harar
i – prima impresie

* Povestea lui Gilgamesh – o istorioară antică din Mesopotamia cioplită pe 12 pietre; ce putem învăța din ea.